A tárgyfotózás vagy más néven termékfotózás többnyire stúdióban történik. Speciális esetekben az ügyfél által biztosított helyszínen is megoldható, az igényeknek, illetve a feladatnak megfelelően. Szerintem az alkalmazott fotózás egyik legizgalmasabb területe, főleg nehezen fotózható, csillogó tárgyak esetében. A tárgyfotózás történhet egy előre megbeszélt enteriőrben, vagy valamilyen színes, homogén környezetben is. Vagy lehet fehér háttér előtt, amit utómunka keretében “körbeírunk”  a teljesen semleges fehér háttér eléréséhez. Sokéves tapasztalattal rendelkezem magazinoknál, webshopoknál,  illetve számos más területen is. Az elkészült termékfotókat a megadott e-mail címen keresztül a kért méretben egy tárhelyre töltjük fel. Innen  lehet letölteni és meg is lehet osztani.

Termékfotózás – alapvető célok

Ha a termékfotózás t felosztjuk az alapvető részekre, akkor a legfontosabbak a reklám- vagy “terméket bemutató” célra készülő fotók. Ezeknél az a célunk, hogy minél jobban visszaadjuk a fotókon az eredeti struktúrát. A dimenziókat, alakot, tehát a tárgy minél jobban “kívánatos” legyen anélkül, hogy közvetlenül a maga valójában szemlélnénk. Emellett a legjobb oldalát, szépségét is ki kell hangsúlyozni. Különösen fontos ez a reklámfotózásnál, hiszen a fotózás végső célja az adott tárgy, áru eladása, vagy legalábbis az arra való késztetés.

Ha a tárgyakat a maga egyszerűségében fotóznánk, akkor nagyon sok problémával merülne fel. Mert amikor egy tárgyat közelről nézünk, például egy órát vagy egy új fülbevalót, akkor önkéntelenül is forgatjuk, megnézzük alaposan, több oldalról. Ilyenkor nem tűnik fel, hogy ha csak egy pontból vizsgáljuk, mennyire érdektelen is lehet az az esetleges nézőpont. A fotón már ezzel ellentétben nincs mód forgatásra, így egy (esetleg 2-3) nézőpontból kell úgy ábrázolni, hogy a lehető legjobban visszaadjuk a tárgy tulajdonságait. Azaz szépségét, a formatervezés sajátosságait, az anyagának jellemzőit. Tehát meg kell keresni azt a beállítást, ami a legelőnyösebb, amiben a legjobban mutat a termék. Olyan fényviszonyokat kell biztosítani, amely kiemeli nem csak az esztétikai értékeket, hanem esetleg a tulajdonságaira is utal, de nem változtatja meg az adott tárgy kinézetét.
 Ez nem mindig egyszerű feladat, a legjobban speciális eszközök segítségével lehet kivitelezni. Stúdióvakuk, áttetsző anyagok, vagy ezekből készült tárgyfotó-sátrak, tükrök, kitakaró maszkok, speciális tárgyfotó-asztal, átlátszó plexilapok, színszűrők és persze ne feledkezzünk el a tapasztalatról sem.

Tárgyfotózás

ékszerfotó